Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζεται το νέο καθεστώς χορήγησης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του. Επίσης καθορίζονται οι δικαιούχοι, διαχωρίζεται το στάδιο της αρχικής έκδοσης ΑΜΚΑ από το στάδιο της ενεργοποίησης και εξορθολογίζεται η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι ΑΜΚΑ είναι:
- Έλληνες πολίτες
- Πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς
- Ανήλικοι
Βασικοί στόχοι της αναμόρφωσης που επιχειρείται με την έκδοση της ΚΥΑ είναι:
- Ο εκσυγχρονισμός της αρχιτεκτονικής του ΑΜΚΑ με την εισαγωγή έκδοσης και ενεργοποίησης του.
- Η ψηφιοποίηση του ΑΜΚΑ και η λειτουργικότητα φορέων αναβαθμίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και απλοποιεί την διασταύρωση των δεδομένων.
- Ο περιορισμός φαινομένων καταστρατήγησης, όπως η έκδοση ΑΜΚΑ από μη δικαιούχους και η συνέχιση της χρήσης του αριθμού από μη δικαιούχους, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή λήψη προνομιακών παροχών.
Μετά την έκδοση του στους δικαιούχους ο ΑΜΚΑ παραμένει ανενεργός και ενεργοποιείται με την απόδειξη ύπαρξης μόνιμης παραμονής και πραγματικής κατοικίας στη χώρα. Ως δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής, θεωρείται το δελτίο ταυτότητας ή το ελληνικό διαβατήριο. Ως δικαιολογητικό πραγματικής κατοικίας θεωρείται η απόδειξη πραγματικής κατοικίας ή η βεβαίωση πρόσληψης από εργοδότη ή σύμβαση εργασίας αναρτημένη στο ergani. Η απόφαση προβαίνει επίσης σε διαχωρισμό για τις περιπτώσεις έκδοσης ΑΜΚΑ σε Έλληνες πολίτες, σε πολίτες ΕΕ και σε πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς.
Αναλυτικότερα:
- Για την έκδοση ΑΜΚΑ σε Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, απαιτείται δελτίο ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο, ως δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής, πρόσβασης στην αγορά εργασίας και υπαγωγής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
- Για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται διαβατήριο τρίτης χώρας σε ισχύ ή ταξιδιωτικό έγγραφο δικαιούχου διεθνούς προστασίας σε ισχύ και τίτλος παραμονής στη χώρα με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε ισχύ, ως δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής, πρόσβασης στην αγορά εργασίας και υπαγωγής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
- Για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών και ανιθαγενείς, απαιτείται διαβατήριο τρίτης χώρας σε ισχύ ή ταξιδιωτικό έγγραφο δικαιούχου διεθνούς προστασίας σε ισχύ και τίτλος παραμονής στη χώρα με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε ισχύ, ως δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής, πρόσβασης στην αγορά εργασίας και υπαγωγής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Για όσους δεν έχουν διαβατήριο, τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους δικαιούχους προσωρινής προστασίας, αρκεί ο τίτλος παραμονής στη χώρα με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε ισχύ. Επίσης, διευκρινίζεται ότι με την απόφαση λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι άστεγοι και οι αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται εφόσον δεν πληροί κάποιο από τα κάτωθι κριτήρια:
- της νόμιμης παραμονής
- της πρόσβασης στην αγορά εργασίας
- της πραγματικής κατοικίας στη χώρα, εκτός των ανήλικων δικαιούχων
- εφόσον απενεργοποιηθεί ο ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερόμενου, σε περίπτωση έμμεσα ασφαλισμένων ενήλικων ή ανήλικων
Σε περίπτωση απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι έχουν την δυνατότητα ενεργοποίησης του, προσωρινά για 30 μέρες, μέσα στις οποίες θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επανενεργοποίηση του.
Απευθυνθείτε στο γραφείο μας για περισσότερες πληροφορίες.